Avui día d'Isanta nomes es conserven unes runes del castell, que ja va ser reconstruït i devia ser d'aparença mes moderna encara que ara ja es inapreciable , i una ermita dedicada a sant Agustí, a on ja no es fa culte.

L'ermita es d'estil romànic. Es de planta rectangular, amb un absis semicircular de la amplada de la nau. Te el campanar d'espadanya amb dues obertures.

Está situat en un lloc enclotat sobre el torrent de Canalda. Te per respaller al nord i al llevant la serra d'Encies i esta just a sota d'un cim rocós que es diu l'Espluga del Feixar que te 1.155 metres d'alçada.

Hi havia una casa de pagés una mica mes avall, que era Can Isanta i que es va enrunar ja fa anys. Jo encara dec tenir alguna foto de quan encara hi habien les parets i tenia ensorrada la teulada. Ara ja no queda mes que runa i algun tros de paret que encara es manté.

Mes avall, en direcció ponent, hi ha també les runes d'una masía que es diu cal Marti.

L'ermita i les runes del castell estan ubicades a les coordenades 42º05'46,02"N 1º31'00,29"E Anar-hi

Per tal d'arribar-hi cal agafar la carretera que va de Solsona fins a Sant Llorenç de Morunys i al km. 13.200 a on hi ha l'hostal del Cap del Pla, agafar un caminet que en questió de 15 - 20 minuts du fins a Isanta.

Davant del hostal, a l'altra banda de la carretera surt un camí que porta fins a Vilanova d'Isanta.

Vilanova está formada per una masía i una església dedicada a Sant Miquel. Antigament formaba part del terme d'Isanta.

Vegeu Ajuntament de Lladurs - Art i Cultura

AMUNT